2013. október 24., csütörtök

Minden eddiginél durvább micsoda?

Minden eddiginél durvább HIV-vírust találtak

Ilyen hangzatos címmel közli az alábbi hírt (?) az Index hírportál.
Új, minden korábbi variánsnál veszélyesebb HIV-vírust fedeztek fel orosz tudósok Szibériában, írja a Huffington Post. A vírust október 16-án analizálták a Novoszibirszki Területen található Koltsovo egyetemvárosában. Az orosz virológusuk szerint az új altípus képes lehet arra, hogy sokkal gyorsabb ütemben terjedjen, mint a HIV-vírus A(I) változata, ami jelenleg a legtöbb AIDS-es megbetegedés okozza Oroszországban.
Az új vírusvariáns felbukkanását legelőször 2006-ban regisztrálták a novoszibirszki kutatók. Azóta viszont már a mostani HIV-fertőzések felét ez a típus okozza. Míg a Novoszibirszki területen 2007-ben csak 2000 HIV-fertőzöttet regisztráltak, 2012-re ez a szám 12 ezerre nőtt.
Az AIDS-vírus új, szibériai mutációja nem elszigetelt jelenség: ez a variáns már Csecsenföldön, és Közép-Ázsiában is felbukkant. A jelenség azért aggasztó, mert az ENSZ egyik 2012-es felmérése szerint a világ HIV-fertőzöttjeinek 52 százalékát Kelet-Európában és Közép-Ásziában, ezeken a helyeken belül is Oroszországban regisztrálják. Az ENSZ-felmérés szerint a HIV-vírus legelterjedtebb terjedési módja még mindig a védekezés nélküli szex és a közös tűvel drogozás.
***
Eddig a (rém)hír, most jönnének a kérdések, ha egyáltalában érdemes ilyen elképesztően felelőtlen és alacsony színvonalú írással foglalkozni. Mégis érdemes, mert ideje szót emelni a társadalom ipari méretű butítása ellen.
De hagyjuk is az egy napig tartó "vírusanalizálást" (vajon mi lehet ez). Érdekesebb lenne tudni: miért 2013. október 16-án végzett analizálás alapján kell új vírus felfedezését világgá kürtölni, ha ezt már 2006-ban észlelték? És a legfontosabb kérdés: miben áll az új variáns veszélyessége? Ha igaz, hogy az "új" variánst 2006-ban fedezték fel, a 2007 évi adatban legalább egy ilyen típus szerepelne, míg 2012-ben ez a szám a teljes fele, vagyis 6 ezer. Ez a növekedési ráta alig tér el a "régi" típusétól (1999-ről 6000-re). Indokolja ez a pánikkeltést? Rezisztens lenne az új variáns a réginél alkalmazott gyógyszerekre? Levegőn át is terjed?
Az Index hírében nincs semmilyen hiteles hivatkozás, röpködnek a kétes adatok, a zavaros fogalmak. Talán minden jó, ami növelheti az óvatosságunkat? Nem, nem minden jó. Csak a hiteles tudás, a helyes, kritikus gondolkodás szolgálja az ember érdekét.
Kedves Olvasó, vigyázz, kételkedj, gondolkozz!


A laboratóriumi egér szobra a novoszibirszki Akademikogorszkban


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése