2005. november 22., kedd

Merkel nagykoalíció élén lesz kancellár

Négy hónapos kampány, egy hónap patthelyzet és egy hónap koalíciós tárgyalás után a német Bundestag ezen a napon választotta Angela Merkelt kancellárrá, nagykoalíciós kormány élén. Merkel megválasztását nem veszélyeztette, hogy az SPD soraiból néhányan jelezték, ők semmiképp sem fognak a CDU elnökére szavazni. Részben így állnak bosszút azért, mert a kereszténydemokraták sem szavazták meg „testületileg” az SPD parlamenti alelnökjelöltjét, Wolfgang Thiersét.
A CDU/CSU-SPD nagykoalíció 448 képviselővel rendelkezett, Merkel megválasztásához pedig csupán 308 szavazatra - a képviselők abszolút többségére – volt szükség, így néhány ellenszavazat „megengedhető” volt. A parlamentben törpe kisebbségbe szorult ellenzéki pártok – a liberális FDP, a zöldek és a Baloldali párt - aggódnak a kormány túlsúlya miatt, amely elengedő a kétharmados törvények módosításához is.
A kabinet már hetek óta készen állt, a koalíciós szerződés értelmében nyolc minisztert az SPD, négyet a CDU, kettőt a CSU ad. A szociáldemokrata túlsúly az ára annak, hogy a CDU állíthatja a kancellárt és a kancelláriaminisztert. A Német Szövetségi Köztársaság első kancellárnője okozott némi fejtörést a protokollnak: ki kellett cserélni például az összes levélpapírt, amelynek fejlécén eddig „szövetségi kancellár” (Bundeskanzler) szerepelt, hiszen az ország élén mostantól hivatalosan „szövetségi kancellárnő” (Bundeskanzlerin) áll majd.

Merkelnek hivatalosan ez a megszólítás jár majd, de egyébként ugyanazok a kiváltságok vonatkoznak majd rá, mint elődeire. Vagyis havi 15 ezer eurós fizetést kap, igaz, cserébe 24 órás munkanapokra számíthat. Rendelkezésére áll egy 120 négyzetméteres iroda, három szolgálati autó és nyolc szolgálati repülőgép (ez utóbbin a kabinet tagjaival kell osztoznia). Akár tetszik, akár nem, megörökli Schröder kancellár íróasztalát is, ezt ugyanis mozdíthatatlanul odacsavarozták az iroda padlójához.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése