2013. január 23., szerda

Veseszövet őssejtből

A Kiotói Egyetem tudósainak a világon elsőként sikerült veseszövetet előállítaniuk indukált pluripotens őssejtekből. A kutatók Oszafune Kendzsi docens irányításával úgynevezett indukált pluripotens sejteket alkalmaztak, amelyeket már differenciálódott, felnőtt sejtekből visszaprogramozással állítanak elő. Utóbbiak a szervezet bármely sejttípusává képesek átalakulni. Az őssejtekből mezodermális (középső embrionális csíralemez) szövetét sikerült gyártaniuk, amelyből a vese jelentős része fejlődik ki.
„Az emberi szervezetben körülbelül 200 féle sejt különböztethető meg, de a mezodermából csupán három típus - a mellékvese kéregállománya, a gonádok (nemi mirigyek), valamint a vese sejtjei fejlődnek ki.” - magyarázta Oszafune, hozzátéve, hogy kísérleteik során a sejttenyészetek 90 százaléka alakult át mezodermális szövetté. A kutatóknak sikerült kifejleszteni a vizelet kiválasztásában szerepet játszó vesecsatornácskák egy parányi szakaszát is.
A mezodermális szövet mind tenyészetekben, mind az élő szervezetben specifikus vesesejtekké képes átalakulni. Ugyanakkor rámutatott, hogy még rengeteg nehézséget kell leküzdeni, amíg az eljárás a gyógyításban hasznosulhat, reményt adhat a vesebetegségekben szenvedők millióinak. „Jelenleg fogalmunk sincs arról, hogy ezek az újraalkotott sejtek képesek-e meggyógyítani a vesebetegségeket. Kutatásaink csupán a bevezető lépést jelentik a klinikai alkalmazáshoz vezető hosszú úton.” – fogalmazott Oszafune.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése