2013. március 4., hétfő

Ösztrogéntapasz lassítja a prosztatarákot


A vérbe ösztrogént juttató bőrtapasz olcsóbb és biztonságosabb kezelési módot nyújthat a prosztatarákkal szemben, mint a jelenlegi terápiák – állítja a Lancet Oncology című szaklapban megjelent tanulmány.
A legfontosabb női nemi hormont, az ösztrogént – amely szteroid vegyületek kombinációja - már régóta bevetik a prosztatarákkal szemben. A férfiak körében gyakori rákbetegség egyik faktora az esetek zömében maga a legfontosabb férfi nemi hormon, a tesztoszteron. Mivel az ösztrogén összetétele hasonló férfi párjáéhoz, a magas ösztrogénszint kevesebb tesztoszteron termelésére készteti a szervezetet, ezzel lelassítható a rák növekedése.
Korábban szájon át adták az ösztrogént a prosztatarákos betegeknek, de a gyógyszer túlságosan megterhelte a májat, amely aztán olyan vegyületeket állított elő, amelyek vérrögöt idéztek elő, esetleg szívrohamot vagy szélütést okoztak. A legelterjedtebb gyógymódként ma injekcióval juttatják a szervezetbe azt az anyagot (LHRHa), amellyel csökkenthető a prosztatarákot tápláló tesztoszteron szintje. A terápia azonban mellékhatásokkal jár, hasonlókkal, mint a nők esetében a klimax: akár csontritkulás és cukorbetegség is kialakulhat.
Az Imperial College London kutatói 254 páciensen próbálták ki az ösztrogéninjekció, illetve -tapasz hatását. Utóbbi biztonságosnak bizonyult, és a klimaxszerű mellékhatások is elmaradtak. Most további kísérletek szükségesek; a következőkben a tapasz hosszú távú hatását, hatékonyságát vizsgálják. A második szakaszban több mint hatszáz betegen tervezik elvégezni a teszteket.
Kate Law, a Cancer Research UK nevű alapítvány képviselője a tanulmány kapcsán kijelentette, hogy a kiterjedt kutatásoknak köszönhetően több férfi küzdi le ma a prosztatarákot, mint valaha, ennek ellenére sürgősen szükség lenne hatékonyabb gyógymódokra, kiváltképpen a káros mellékhatások leküzdésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése